Ta hand om din trimmer

Så sköter du din trimmer på bästa sätt

Precis lika säkert som att solen går upp på morgonen och månen roterar kring jorden så behöver elektroniska och mekaniska saker underhållas för att fortsätta fungera som det är tänkt. En trimmer, oavsett om det gäller för hår eller skägg, kommer för eller senare att behövas tas om hand för att fortsätta fungera för alla de olika klippningar som du vant dig vid. Och det behöver inte heller vara speciellt svårt. Det är en liten ansträngning från dig som behövs för att du ska hålla liv i din trimmer ytterligare en tid, något som både din plånbok och ditt hår kommer att tacka dig för.

När man lagt ut en del pengar på en trimmer så vill man gärna att den ska hålla. Då gäller det att regelbundet rengöra trimmern för att den ska fortsätta kunna ha de önskade egenskaper man efterfrågar. Dessutom är det viktigt att underhållet sker med jämna mellanrum. Det finns ett antal steg som du kan följa för att verkligen se till att din trimmer håller länge. En trimmer på gott humör gör ägaren på gott humör, dessutom vältrimmad.

Det du behöver göra för att hålla din trimmer fräsch och pigg är följande.

  • En trimmer består av olika delar, varav bladet är en av dem. Se till att ta loss bladet och rengör trimmern från allt hår som fastnat. Det är något som du ska göra efter varje användning, helt enkelt för att se till att inget fastnar i trimmern och påverkar dess funktion. Se till att din trimmer är helt fri från hår. Detta gör du lättast genom att antingen blåsa bort det hår som fastnat eller också använda dig av den borste som följer med när du köper din trimmer.
  • Själva bladet på trimmern ska regelbundet oljas in. Det finns inga tydliga instruktioner om hur ofta du behöver göra detta, det skiljer både mellan trimmer och person som använder den, men varannan eller var tredje gång du använder den är ett bra riktmärke att utgå ifrån. Gör det till en rutin så blir det lätt att komma ihåg. De oljor som du behöver för att smörja in din trimmer finns att köpa här hos oss.
  • Själva bladet på din trimmer behöver till slut bytas ut. Bladet slits över tid, vilket innebär att den så småningom inte kommer att trimma håret lika bra som den gjort tidigare. Hur ofta du behöver byta är lite upp till dig själv. Rengör och smörjer du enligt instruktionerna ovan och trimmar håret omkring en gång i veckan, så håller sig bladet länge. Ju sämre du tar hand om din trimmer, desto oftare kommer du att behöva byta blad.

Så oljar du din trimmer

Att rengöra trimmern från hår efter varje användning är viktigt, men inoljningen är också den vital för att trimmerns funktion ska bibehållas. Själva tillvägagångssättet är också mycket enkelt. Droppa tre droppar på olika ställen över bladet när den är igång och låt den gå i omkring 20 sekunder. Under tiden vrider och vänder du på trimmern för att oljan ska kunna spridas över hela bladet, sedan är det klart.

Oljan som används är inte farlig så du kan börja klippa dig direkt efter att du smort in bladet, men tänk på att oljan kan ge fula fläckar på kläder, så var varsam efter en inoljning.