Skötsel av Moser (och andra) trimmers - TIPS & TRICKS

Hur och varför skall du ta hand om din hårtrimmers skär?

Både den du klipper och din maskin kommer att tacka dig om du tar hand om ditt skär. En bra skötsel resulterar i både bättre resultat när du klipper och upp till tre gånger så lång livstid på ditt skär!

Varför skall jag rengöra min trimmer och klippmaskin?

Vi börjar med att gå igenom lite närmre varför du skall ta hand om din hår- eller skäggtrimmer. Regelbunden rengöring och skötsel säkerställer att du kommer få många års glädje av din trimmer samtidigt som du kan känna dig trygg att skäret på din trimmer kommer hålla extra länge och klippa betydligt bättre än ett trimmerskär som inte rengjorts regelbundet. När du rengör skäret enligt manualen med den lilla borsten som du fick till din trimmer och därefter smörjer in skäret med oljan som du fick med eller köpt för ändamålet så sker en mycket viktig sak med din trimmer och det är att friktionen minskar i skäret och det gör att skäret klipper lättare, och att motorn och drivningen inte behöver arbeta lika hårt för att klippa vilket i sin tur minskar temperaturen och ökar livslängden både på batterierna och motorn som sitter i din trimmer. När du rengör och smörjer in skäret på din trimmer minskar du även risken för oxider och rostangrepp på skäret vilka i sin tur skulle ökat friktionen och minskat klippförmågan hos din trimmer.

Hur skall jag rengöra min trimmer och klippmaskin?

De flesta hårtrimmers som drivs med batteri är numera utrustade med en så kallat "Quick Change” system för att enkelt kunna byta skär på maskinen. Detta gör att du lätt kan “klicka” bort skäret från maskinen utan någon speciell utrustning utöver din tumme tför att underlätta rengörningen. Så för att din trimmer skall hålla så länge som möjligt följer du enklast nedanstående punkter.

  1. Plocka av skäret och rengör det med den lilla borsten efter var klippning, om du har tryckluft går även det utmärkt att använda.
  2. När skäret åter sitter på din trimmer droppar du ett par droppar olja, en i mitten och en i var kant av skäret för att sedan köra trimmern en liten kort stund för att fördela oljan över skäret.
  3. På trimmer som inte har något “Quick Change” system skruvar du enkelt av skruvarna som håller skäret för att sedan rengöra både över och underdel av skäret med den medföljande borsten, innan du skruvar ihop skäret och maskinen droppar du en droppe olja på skärets kontaktytor. När över och underdelen av skäret har skruvats ihop skall skäret smörjas igen, droppa ett par droppar på skärets tänder.
  4. Kör maskinen i ca 10 sekunder för att fördela oljan jämt över skäret.
  5. För mer information kika på våra instruktionsvideos nedan.

Om ditt skär är riktigt illa däran kan du behöva en grundligare rengöring och det löser du lättast genom att använda något av våra rekonditioneringskit.

Kit 1: Hel rekonditionerinssats med kristaller och olja 138kr (spara 10kr)

Kit 2: Rekonditionerinskristaller 59kr

Videos om hur du sköter din trimmer.

MOSER - Type 1854/1871/1884

Hur du sköter skäret på samtliga MOSER laddningsbara trimmers Type 1854/1871/1884.

 

MOSER - Type 1400/1170

Hur du sköter skäret på samtliga MOSER laddningsbara trimmers Type 1400/1170.

 

MOSER - Type 1230 Primat

Hur du sköter skäret på samtliga MOSER laddningsbara trimmers Type 1230.

 

MOSER - Type 1233/1234 Primat

Hur du sköter skäret på samtliga MOSER laddningsbara trimmers Type 1233/1234.

 

MOSER - Type 1245 max45

Hur du sköter skäret på samtliga MOSER laddningsbara trimmers Type 1245. 

Hittar du inte just din trimmer så välj den modell som ligger närmst till hands då själva grundtekniken är densamma.