Att tänka på när du väljer frisörsax

Att tänka på när du väljer handtag på en frisörsax

 
Design av handtaget
 
Det finns flera olika fördelar med olika saxgrepp, men det i särklass absolut viktigaste är att greppet skall kännas skönt. Det är inte alls ovanligt att du kommer att behöva prova flera olika saxar innan du hittar rätt grepp och med tanke på att både dina fingrar och händer kommer att ändras över åren är det inte alls omöjligt att du kommer att behöva byta sax för att hitta ett nytt grepp som är rätt.
 
När du skall välja handtag så finns det ett par olika grupper som frisörsaxarnas grepp delas in i.
 
Symmetriskt handtag:
Greppet är symmetriskt och ganska rakt. Fördelen med symmetriska frisörsaxarnas är att det är lätt att justera hur ditt eget grepp vilket gör att du får en större frihet och i vissa fall bättre kontroll när du klipper.
 
Offset handtag:
En frisörsax med ett offset handtag har ett handtag som är längre än det andra, det är mer ergonomiskt än det symmetriska handtaget då det gör det möjligt att ha både armbågen och armen i en lägre position när du klipper. Greppet är extra populärt och lättanvänt när du klipper vanliga raka snitt.
 
Semi offset handtag:
Precis som ett vanligt offset handtag fast det längre handtaget är något kortare. Har precis samma fördelar som ett offset handtag så här är det bara smak, känsla och tycke som spelar in i valet.
 
Höger- eller vänstervänt handtag:
Försök alltid välja en sax som är rätt för dig, det gör klippningen naturligare och med det både lättare och skönare samtidigt som förslitningsskador på handleder och fingrar minskar.
 
Att tänka på när du väljer skär på en frisörsax
 
Vi på Kutts erbjuder 5 olika skär till din frisörsax, det som passar dig bäst beror på din klippstil och hur van frisör du är. Men oavsett vilket skär du väljer så kan du vara säker på att håret blir kortare utan någon vidare ansträngning.
 
Microtandat-skär:
De flesta Europeiska märken använder just den designe, saxen har extremt små och i princip osynliga för blotta ögat vågtandade tänder på det ena eller på båda skären. Saxen lämpar sig till dig som inte är så erfaren och är utmärkt till långsammare klippning av detaljer och till klippning av torrt hår.
 
Standardskär:
Precis som namnet antyder är detta en av de vanligaste skären som också är lätt att klippa med. I de flesta fallen är skäret ganska smala och smidiga vilket gör dem smidiga att klippa med.
 
 
Convexa skär:
Convexa skär kallas ofta "Japansk stil" då de är extremt vassa och kan nästan liknas rakblad på grund av sin skärpa. De passar samtliga klippstilar men utmärker sig vid så kallad "slicing".
 
 
Svärdsskär:
Svärdsskär erbjuder de absolut vassaste och tåligaste skären på marknaden, de håller i princip dubbelt så länge som vanliga skär och då kraften i klippet koncentreras till spetsen klipper de alla hårtyper utan några som helst svårigheter.
 
 
Konkava skär:
Den smala klippytan på saxar med konkava skär gör att klippmotståndet blir extremt lågt. Du kommer knappt känna att håret är där när du klipper med dem.
 
 
Vilken storlek på frisörsax skall jag välja?
 
Storlekarna på en frisörsax mäts nästan alltid i tum och de mäts från spetsen på skären till det längsta örat, eventuella fingerstöd skall inte räknas in i längden. Många stylister och frisörer föredrar lite kortare saxar men tyvärr finns det precis lika många som föredrar lite längre. Det hela hänger ofta ihop med vilken sorts arbete som skall utföras, kortare frisörsaxar lämpar sig mer till detaljerade arbeten medan längre lämpar sig bättre till mer kraftfulla arbeten så som att klippa större mängde hår.
 
Ett av de mest vanliga sätten att välja initial storlek på sin frisörsax är att lägga saxen i handen med det längsta örat mot basen av tummen, en lämplig längd på sax är då när spetsen på skären ligger i den yttersta sektionen av långfingret. Självklart går det också bra att mäta avståndet med en linjal och sedan räka om längden till tum, det gör du genom att dividera med antalet cm med 2.56. Detta ger en hyfsad indikation om vilken längd på frisörsax du kan börja med om du inte redan har egna preferenser om vilken längd som passar just din stil att klippa.