Lär dig att raka dig som en riktig man

Om du vill känna dig som en riktig man när du rakar dig och samtidigt göra något gott för både miljön och plånboken skall du läsa vidare.

Det finns få saker som känns mer manligt än att raka sig precis som Al Capone, Winston Churchill och naturligtvis din farfar och hans far före honom. Att våtraka sig med en riktig rakhyvel är en konstform som få män längre bemästrar eller förstår. Istället vänder de sig till diverse förbrukningsartiklar från ett varuhus där man också kan köpa mjölk och delikatesser på hyllan bredvid, vad har det med rakning att göra? Den ädla formen av rakning har varken med mjölk eller ost att göra men det är tack vare sådana som du som både har intresset och förstår värdet av att hålla gamla ritualer som våtrakning vid liv, precis som sergeant Crowley på bilden från 1927.
 
Fördelar med att våtraka
 
Lugn och ro. Förutom att du kommer att känna dig som en riktig man kommer du även att få en ursäkt att slippa flickvännens eller fruns alla måsten och tjat när du stänger in dig för att genomgå våtrakningens ritual. Bara det i sig själv är värt tillräckligt för att fatta beslutet att ge våtrakningen en chans.
 
 
Du får också ett betydligt bättre resultat, när du väl hittat en hyvel du tycker om, blad, raktvål och inte minst rätt teknik. Du kommer att märka att din hy mår mycket bättre än när du rakade dig med maskin eller någon av de nya ”23-bladshyvlarna med extra allt” som du köper i 5 och 10 pack i kassan på ICA. Nämnda produkter har en nästan magisk förmåga att skapa förutsättningar för inåtväxande hår, irriterad och röd hy. Med en riktig rakrakhyvel kombinerat med en rakborste som både masserar och löddrar in vart skäggstrå åt dig så kommer du att slippa detta, din hy kommer att bli både slätare och friskare.
 
Du kommer att spara massor med pengar. En annan trevlig detalj är att driftkostnaderna för en säkerhetshyvel är mycket, mycket lägre än för tidigare nämnda rakhyvlar. En 5-pack med “extra allt”-hyvlar kostar i regel runt 175kr, jämför det med 10kr för en 5-pack blad till en säkerhetshyvel. Räknar du sedan in pengarna du sparar genom att använda riktig raktvål med borste istället för skum på flaska så kommer du att spara ännu mer. 
 
Du hjälper miljön. Vart år slängs runt 8 miljarder engångsrakhyvlar och andra rakskär som innehåller plast och gummi runt om på den enda planeten vi har. De som inte återvinns på rätt sätt hamnar i naturen och kommer att påverka den negativt (jag lovar det finns inte några djur eller växter som uppskattar en engångshyvel). På en säkerhetsrakhyvel är det bara rakbladet som byts och det är av vanligt stål som valsats till en tjocklek av 0.1mm utan några tillsatser som plast och gummi. Även om du skulle slarva och inte återvinna rakbladet på rätt sätt så kommer det att brytas ned (rosta sönder) och återgå till jorden utan någon påverkan.
 
Detta betyder inte att det är ok att kasta rakblad hur som helst då det finns både människor och djur som kan skära sig på dem! 
 
Vad du behöver
 
Det krävs inte så värst mycket för att bli en stjärna på våtrakning, med lite tur och tålamod kan du få fatt i hela paketet för en hundralapp eller mindre. Raskt vidare till vad som behövs och vart du hittar det.
 
Själva rakhyveln är ett måste, det finns massor av olika typer av säkerhetsrakhyvlar och med handen på hjärtat är det inte så stor skillnad mellan dem. De har i regel dubbla skär och när du håller en i handen känns det som något som skulle kunna höra hemma i en Terminator film, de är byggda av svarvat och fräst stål ofta med mönstrade handtag för bättre grepp. När du lyfter en säkerhetshyvel första gången är det lite som att gå från den där plastbilen du hade när du var liten till en röd Mustang med en trimmad V8 från 60-talet, första gången du känner håller den i din hand kommer du att bli förälskad.
 
Säkerhetshyvlar finns att få fatt i lite överallt men för att du skall få ut det allra mesta av din säkerhetshyvel skall du följa listan nedan till punkt och pricka för att det skall bli så rätt det bara går när du letar efter din första hyvel.
 
1: Fråga din farfar först om han har sin kvar. Har han det så skall du försöka övertyga honom att du stolt skall föra traditionen med våtrakning vidare och med lite tur kan du kanske till och med kan få honom att demonstrera hur han gjorde när han var ung. Känn historiens vingslag.
 
2: Fråga din far, för har inte din farfar sin hyvel kvar är det säkert för att din far var snabbare än du. Riktiga rakhyvlar slänger man inte, de går i arv!
 
3: Gå på auktioner eller till den lokala panthandeln, hittar du ingen rakhyvel som bär din egen historia känns det alltid rätt att använda en rakhyvel som har en historia.
 
4: Besök en av alla butiker som säljer riktiga säkerhetsrakhyvlar, självklart tycker vi att du skall ge oss på Kutts äran att få hjälpa dig hela vägen in i våtrakningens underbara värld. Ett par av våra favorithyvlar hittar du här:
 
 
Rakbladen kommer i precis hur många sorter som helst, mjuka, hårda, supervassa och sådana som är lite mindre vassa och allt där mellan. Beroende på hur just ditt skägg och din hy är så behöver du helt enkelt prova dig fram till vilket rakblad som passar dig bäst.
 
Rakborsten ger skön massage var gång du rakar dig samtidigt som den hjälper dig att svepa in vart skäggstrå med lödder och inte bara det, den är även ett helt oumbärligt hjälpmedel när du skall bygga skönt och fast raklödder från en riktig raktvål. När det kommer till rakborsten så finns det tre olika typer att välja mellan, de som är gjorda på hår från grävling, gris eller de med syntethår.
 
Det är ganska stor skillnad mellan de olika typerna, tabellen nedan bör hjälpa dig att hitta vilken rakborste som är rätt för dig.


 
Inte helt oväntat så “vinner” rakborsten med grävlingshår, rakborstar gjorda av hår från grävling binder mer vatten vilket ger bättre skum samtidigt som styvheten i borsten är mellan syntet och gris. Vad som är värt att nämna är att skillnaden mellan de olika typerna av rakborstar inte är så jättestor så om du väljer "fel" kommer det inte att vända upp och ner på din rakning, välj en borste som ser bra ut och som du gillar. Om det är äkta grävlingshår eller ej är inte det viktigaste.
 
Raktvål ger raklödder och bättre blir det inte. När du våtrakar dig med en säkerhetsrakhyvel så behöver du rakskum för att rakningen skall gå lätt och smidigt. Rakskum går utmärkt att köpa på flaska om du inte vill raka dig som en riktig man och lukta lite lätt syntetiskt när du är färdig, om du däremot vill raka dig på riktigt är det en raktvål du skall ha. En riktig raktvål innehåller massor av naturliga godsaker som din hy uppskattar och som gör att du får en manlig doft efter att du rakat dig. Det finns ett par fördelar till med riktiga raktvålar, de är mycket billigare per rakning än de på flaska (du vet de där som riktiga män inte använder) och så är skålen med raktvålen mycket snyggare att ha i badrummet än den fula flaskan, fråga valfri flicka/kvinna så får du se. Förutom själva raktvålen behöver du en skål eller kopp att bygga skummet i, till det funkar en vanligt kaffekopp om du inte känner att du vill köpa en riktig raktvålkopp.
 
Själva rakningen
 
När det kommer till själva rakningen så är det första du behöver göra att förbereda ditt skägg för att rakas. Gör du på rätt sätt kommer rakningen både bli lättare och skönare och det gör att huden irriteras mindre. Att förbereda skägget inför rakning med hyvel är varken besvärligt eller jobbigt, det enklaste är att ta en varm och skön dusch, det kommer att mjuka upp ditt skägg precis lagom. Ett annat alternativ som du ofta ser hos barberare är en varm handduk. Om du väljer att använda en varm handduk prova nedanstående teknik för ett bra resultat:
  1. Förbered handduken genom att blöta den i varmt vatten
  2. Krama ur den så att den inte droppar
  3. Lägg den sedan över ansiktet så att den täcker skägget
  4. Njut
Om du inte har tid att duscha eller använda en varm handduk så går det hjälpligt att blöta skägget med varmt vatten innan du kör igång men det skall bara ses som en absolut nödlösning, i en ritual som våtrakning använder man helst inga nödlösningar. 
 
Bygga raklödder kräver lite teknik, i alla fall om det skall bli riktigt bra. Det positiva är att det varken tar värst lång tid eller är vidare svårt att lära sig. Du börjar med att ösa cirka 1 tesked varm vatten på din skäggtvål för att mjuka upp den lite. När tvålen står och myser till sig så passar du även på att lägga din rakborste i blöt, detta för att den skall binda vatten som du sedan bygger det sköna raklöddret med.
Efter en minut eller två kramar du ur rakborsten och öser av den där teskeden vatten gärna i skålen som du skall bygga raklödder i för att sedan börja arbeta in raktvål i rakborsten. Detta gör du genom att föra rakborsten cirkulära rörelser över raktvålen. När en ansenlig mängd raktvål har samlats i borsten är det dags att bygga skum, använd samma cirkulära rörelser som tidigare i skålen du öste över det överflödiga vattnet från raktvålen i. Efter en stund kommer ett härligt lödder, om ditt lödder har stora bubblor i sig har du fått för mycket vatten och du behöver tillsätta mer tvål, löddrar det inte alls så har du fått för lite vatten och behöver tillsätta mer (bara några droppar åt gången).
 
Applicera raklödder, att arbeta in raklödder runt vart skäggstrå är det som är skönast, näst efter den varma handduken. Lägg på raklödder där du skall raka med små cirkulära rörelser, lagom hårt tryck på borsten är när du ser att raklöddret lägger sig jämt över huden och skägget. Hemligheten är att massera in det runt vart skäggstrå som skall rakas för att göra rakningen både jämn och behaglig. Kom ihåg att övning ger färdighet..
 
 
Själva rakningen är finalen, det är inte vidare svårt att våtraka det enda som gäller är att komma ihåg 5 viktiga punkter:
  1. Tryck inte.
  2. Raka i riktningen skägget växer.
  3. Målet är att successivt minska skäggets längd, dvs raka flera gånger.
  4. Vinkla rakbladet långt från huden.
  5. Ta god tid på dig.
Det finns ingen anledning till att trycka när du våtrakar, rakbladet är riktgt vasst och vikten av en säkerhetshyvel räcker långt för att rakningen skall gå som en dans. Ett tips är att hålla rakhyveln längst ut på handtaget för att undvika att trycka för hårt, du märker ganska fort om du tycker för hårt när du rakar det är nämligen då du får små sår över hela ansiktet.
 
Nästa punkt på listan är riktningen du skall raka i, rakar du mot skägget gör det ont och du riskerar inväxter. Tvärt om gäller om du rakar i riktningen skägget växer, rakningen går smärtfritt och du slipper inväxter. Det tar oss osökt till nästa punkt på listan, raka fler gånger. För att få ett perfekt resultat skall du inte sikta på att raka av alla strån så nära huden det bara går på första svepet med din hyvel, här gäller det att arbeta som en frisör som bara tar topparna (fast flera gånger). Mjuk och försiktig rakning med skönt rakskum mellan gångerna kommer att ge dig en rakning som du aldrig varit med om och som du aldrig vill vara utan igen.
 
Rätt vinkel är ett måste, för att du inte skall skära dig när du rakar dig. Rätt vinkel är mellan 30 - 45°, detta kräver lite övning inte minst när du arbetar runt hakan.
 
Du skall inte ha bråttom när du våtrakar, ta god tid på dig och njut av stunden. Låt det bli till den ritual det är, det förtjänar du.
 
När du är klar och stubbet i ansiktet är ett minne blott återstår lite efterarbete, skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga alla porer därefter lägger du på en aning aftershave som kronan på verket.
 
Du är klar med rakningen och kan möta världen som en riktig man.
 
Om du uppskattade texten dela den gärna genom att klicka på någon av knapparna nedan så att fler får ta glädje av den.