Så här rengör du din frisörsax

Du har precis spenderat en mindre förmögenhet på att köpa en av världens bästa frisörsaxar, precis som med alla andra exklusiva produkter behöver man ta hand om dem lite extra för att de skall hålla sig fina länge. En sax är faktiskt inte så besvärligt att hålla i gott skick, det enda som behövs är lite olja, en mjuk tandborste ellertandpetare och en trasa eller lite papper att torka av din sax med. Allt som allt en investering på några tjugolappar för att behålla din frisörsax som ny under många många år.
 
#1     Det första du behöver göra är att göra rent mellan skären och runt skruven som håller ihop din sax, det gör du lättast med tandpetaren eller tandborsten. Var bara försiktig så att du inte skär eller sticker dig. Om du har en frisörsax som enkelt går att dela är det naturligtvis lättare att först plocka isär saxen och sedan rengöra den.
 
Det du skall rikta in dig på är att få bort alla hårrester som samlats på saxen, har du inte rengjort den på länge kan de sitta hårt fast så var noga och försiktig, det är bättre att borsta försiktigt och lite längre än att ta i och riskera att repa och skada din frisörsax.
 
2#     När steg ett är avklarat och alla hårrester är borta sköljer du saxen under rinnande vatten, det skadar inte om du använder lite ljummet vatten. När frisörsaxen är ren torkar du av den med en mjuk trasa eller papper. Här går det även bra att använda tryckluft för att blåsa ut eventuella vattenrester som sitter mellan skären på din frisörsax, det går också bra att blåsa men då riskerar du att fukt från din andedräkt tränger in istället.
 
Skulle det vara så att du hittar ytterligare smuts på frisörsaxen efter du sköljt och torkat den börjar du om på steg #1 igen. 
 
När du är säker på att din frisörsax är ren och alla rester av hår är avlägsnade kan du raskt gå vidare till steg 3 nedan.
 
#3     Att olja in din frisörsax är ett av de viktigaste stegen så hoppa för allt i världen inte över det. En droppe mellan skären där skruven sitter räcker för att frisörsaxen skall hålla sig i riktigt bra skick. Du kan med fördel även lägga en droppe på skären för att sedan torka av saxen så den får en skyddande hinna av olja. Det gör att den inte oxiderar eller rostar utan håller sig fin riktigt länge.
 
#4     Efter att du rengjort, tvättat, torkat och oljat in din frisörsax bör du förvara den i en mjuk påse eller i sitt förvaringsetui när den inte används så att den inte blir skadad av andra hårda föremål.
 
Följer du de enkla stegen ovan så kommer din frisörsax hålla riktigt länge och du kommer att kunna vara säker på att den fungerar riktigt bra när du använder den.
 
Men varför skall man rengöra en sax tänker du kanske, det är ju bara att klippa och borsta av håret. Lite hår kan ju inte skada, det är ju ändå en sax… Det är inte bara en sax det är en frisörsax och det är stor skillnad, det är som att jämföra en lådbil med en Ferrari. En frisörsax är ett precisionsverktyg som oftast är handgjorda under hårt kontrollerade former av yrkesmän med många år i branschen. En Ferrari behöver service regelbundet för att kunna prestera till maximalt när den används, för att lådbilen skall rulla räcker det oftast att det bara lutar lite.
 
När du klipper hår så fastnar hårets naturliga oljor på skären, runt skruven och mellan skären och det kan påskynda korrosion och andra skador på saxen. För att undvika detta bör, faktiskt inte bara bör utan måste, saxen rengöras regelbundet för att hålla. Så vill du skydda din investering rengör du frisörsaxen regelbundet.