Skägg som kliar

För inte alls så länge sedan skrev jag en artikel som handlar om hur då skaffar ett snyggt och manligt helskägg och om du läste det och bestämde dig för att skaffa just ett sådant har vid det här laget säkert märkt att det kliar som aldrig förr i ansiktet. Det är just det kliande skägget som den här posten kommer att handla om så om du vill behålla ditt skägg och samtidigt slippa kliandet skall du läsa vidare.
 

Så vad beror kliande skägg på?

Kliande skäggbotten beror i regel på ett handfull problem som går att lösa mer eller mindre enkelt.
 
Problem 1: Var dag dör massor av hudceller över hela din kropp och även in ditt ansikte, det är inget konstigt med det och i vanliga försvinner massor av dem när du rakar dig men när du låter skägget växa och slutar raka dig så stannar många av dem kvar i skäggbotten vilket gör att porer och hårsäckar sätts igen och det resulterar i att det kliar.
 
Lösning på problem 1 är att klia tillbaks så att de döda cellerna försvinner. Lättast är att borsta skägget och skäggbotten med en borste av naturborst så håller du de döda hudcellerna borta och kliandet till ett minimum. Det skadar inte heller att avsluta borstningen med några droppar skäggolja för att återfukta både skäggbotten och skägget. Skäggoljan tillför samtidigt massor av nyttigheter till dig skägg och stannar kvar längre i din skäggbotten. 
 
Problem 2: Skägg växer ca 0,4mm per dygn* och när längden passerar 4mm har det växt så långt att det börjar böja sig in mot huden och med det börjar det också klia.
 
Lösning på problem 2 är att se till att hålla ut i lite drygt en vecka till för då har skägget växt till sig så mycket så att det brukar sluta klia, det kan också hjälpa att använda skäggolja för att mjukgöra skägget så att det inte kliar så mycket.
 
Problem 3: När du har längre skägg kan kliandet bero på att din skäggbotten blir instängd av allt skägg och därmed blir torr och flagnar vilket leder till att det kliar. Det är inte heller ovanligt att män har ett atopiskt eksem som ger problem med flagnande hud vid hårfästet och ögonbrynen. Det kan även vara seborré, som liknar psoriasis och rosacea. Om du misstänker att att kliandet beror på något av det sistnämnda kontaktar du din vårdcentral och ber en hudläkare hjälpa dig.
 
Lösningen på problem 3 är att rengöra skägget och skäggbotten regelbundet med ett milt schampo och en borste med naturhår, se till att borsta djupt från skäggbotten för att vara säker på att få bort döda celler och samtidigt fördela kroppens naturliga oljor över ditt skägg. Även här kan skäggets vän Nr 1, skäggoljan, komma till hjälp. 
 
Problem 4: När du skaffar skägg behöver även fettproduktionen ändras för att ditt ansikte skall må bra, det gör kroppen helt själv men innan allt är i sin ordning igen kan det klia lite extra.
 
Lösningen på problem 4 är att tvätta ditt skägg med ett milt schampo som inte torkar ut din skäggbotten samtidigt som du är noga med att tillföra näring till både din skäggbotten och ditt skägg, enklast gör du det genom att använda antingen en skäggolja eller en skäggtonic.