Så skaffar du helskägg

Går du och funderar på att anlägga ett manligt helskägg? Då är du i ett gott sällskap av tålmodiga män och en av de mer spännande skäggtrenderna i världen är "the yeard," vilket betyder att du låter skägget växa i ett år. Att anlägga ett yeard är inte så svårt som man först kan tro det som krävs är tålamod, tålamod och ytterligare en aning tålamod kryddat med en hel del engagemang. Det finns inga genvägar till ett yeard men det finns en del hjälpmedel som vi strax kommer till. 

Allt eftersom ditt skägg växer sig närmre ett yeard kommer du att uppleva ett antal stadier, du kommer att märka att skägget inte växer lika jämt och att skägget kommer att börja klia. Just dessa två är de två vanligaste orsakerna till att många män överger sin dröm om ett riktigt helskägg. Men som du kanske har hört så är det alltid mörkast just innan gryningen, det betyder att du inte skall ge upp för det kommer att bli bättre!

Tips: Kliandet kan avhjälpas med skäggolja. Skäggoljan ger skägget och huden under massor av näring som ger skägget lyster samtidigt som oljan motverkar irritation, klåda och flagnande hud i skäggbotten.

Med det sagt så återgår vi till din resa till helskäggets förlovade land. Första stoppet i resan är när du når 3-5 dagars stilen. Det är många män som stannar just i det stadiet då skägget är enkelt att sköta, det enda som behövs är en bra trimmer som går att ställa in så den klipper lagom kort, sen att det finns många kvinnor som tycker att just den stilen är snygg och sexig underlättar säkert för många män att stanna just där. Men vi är inte den som ger upp, målet är ett yeard och inget annat.

När den första veckan har passerat och du närmar dig ett par veckor så övergår den sexiga 3-5 dagars stilen till den ovårdade stilen som kommer att vara i 2-3 månader, det är nu det kommer att börja bli jobbigt. Skägget kommer att växa ojämnt och du kommer garanterat få negativa kommentarer om ditt skägg. Du kommer säkert få höra att skägget ser ovårdat ut och mycket annat men lyssna inte på dem, de som inte har helskägg vet inte vad det innebär och de orkar inte heller uppbringa tålamodet eller engagemanget du har för att nå målet. Du är bättre än dem, fortsätt och ge inte upp!

Efter att du passerat sen sexiga 3-5 dagars stilen och kämpat dig igenom den ovårdade stilen så har du äntligen nått nivå 3 som väldigt få män klarar sig till så stort Grattis du är nu en av få! Nu kan du njuta av ett täckande skägg utan några fläckar då ditt skägg numera täcker eventuella ojämnheter. Nu kommer du inte längre få höra att du ser ovårdad ut utan du kommer att få höra positiva kommentarer om ditt skägg. Kom ihåg att nivå tre kan ta olika lång tid att nå beroende på just din skäggväxt, jag har en god vän som når dit på under 2 veckor när jag själv behöver närmre 8 månader. Orättvisa är vad det är men inte mycket att göra något åt.

Så nu är det dags att börja klippa och ansa tänker du. Men så är det inte, kommer du ihåg i början av texten "The yeard, vilket betyder att du låter skägget växa i ett år". När du nått nivå 3 så är ett av de största misstagen män gör att de börjar klippa och ansa för tidigt, syftet med ett yeard är att se hur långt ditt skägg kan växa naturligt för att sedan forma det för ett kortare skägg formas helt annorlunda än ett långt och börjar du för tidigt kommer du inte att nå ett äkta yeard. 

När jorden snurrat 1 varv kring solen är det dags för dig att kliva in i den exklusiva skaran av män som har ett äkta Yeard. Du skall vara stolt och det är nu dags att boka ett besök hos en duktig barberare. Men kan jag inte bara klippa till skägget själv tänker du nu. Det kan du absolut om du inte är rädd för att förstöra ditt hårda kämpande under det senaste året. En riktigt barberare kommer inte bara kunna trimma och forma skägget på ett bra sätt han kommer även kunna hjälpa dig med att hitta en stil och form som passar dig, samtidigt som du kommer att få massor av tips om hur du sköter ditt skägg framöver. Det är viktigt att du både trimmar och ansar ditt nya skägg regelbundet från och med nu så att det håller sig friskt och snyggt. Men trimma och ansa skall inte förväxlas med så kallad "grooming" som direktöversatt betyder rykta (det som man gör med hästar) i vårt fall betyder den dagliga skötseln som skall utföras minst två gånger per dag för att ditt skägg skall må bra och växa sig friskt.

När vi talar om grooming och ryktning av skägg så är det något som skall göras under skäggets hela utväxt och så länge du har skägg. Det gör att skägget växer snabbare och att det ser riktigt bra ut. För att lyckas bra så finns det tre enkla punkter som du behöver tänka på.

1: Tvätta skägget med milt schampo för att hålla det rent och friskt.

2: Använd skäggolja, skäggolja är ett fantastiskt hjälpmedel när det kommer till att sköta om skägget både under utväxt och efter. Ojan återfuktar skägget och ger det en otrolig lyster samtidigt som både skägget och huden under får viktig näring och återfuktning. Att du slipper både klåda och minskar risken och symptomen för skäggsvamp får du på köpet. 

3: Använd en riktig skäggborste med galthår för att lösa upp knutar och andra ojämnheter i ditt skägg.

Lycka till med ditt skägg och resan till The Yeard.