Sänk din stress med tre enkla steg

Kaos. Känner du ibland att alla intryck bara är för mycket? Plingande på telefonen, irriterande blått ljus som bländar dig från TV:n varje gång du entrar vardagsrummet. Tidningsrubriker som skriker om din uppmärksamhet. Läs mig, ta ställning till mig. Men din hjärna skriker bara stopp. Det räcker nu. Hur ska man egentligen förhålla sig till alla intryck som vi ständigt bombarderas med?

  1. Medvetenhet

Det första steget till ett mer harmoniskt sinnesliv handlar om en medvenheten. Många människor irrar bara omkring i vardagen och låter saker ständigt sluka dess energi, men genom att man faktiskt uppmärksammar att det känns jobbigt så skapar man också en plattform för att kunna gå vidare och ”lösa” problemet. En medvetenhet är därför A och O, så må inte dåligt för att du störs av alla olika intryck, utan tacka istället dig själv och ditt signalsystem för att du har uppmärksammat det. För om vi har uppmärksammat det, då kan vi också göra någonting åt det.

  1. Valmöjlighet

Nästa steg handlar om valmöjlighet. Även om mobilen skriker om vår uppmärksamhet, så har vi faktiskt ett val. Det kan kännas jobbigt till en början, kanske står du i badrummet med din hårklippare samtidigt som telefonen kallar på din uppmärksamhet. Men genom att du successivt vänjer dig av med att reagera på olika stimuli, så kommer du allteftersom också känna dig lugnare. Du behöver inte ta ställning till allt! Och definitivt inte på en gång.

  1. Meditation i vardagen

Ett annat smart knep för att lugna tankarna är att successivt inkorporera lite meditation i vardagen. Står du och tänker på vad du ska göra på jobbet medan plattången värms upp? Ofta när vi får pauser så utnyttjar vi dem dumt nog till att förespå framtiden. Vi stressar upp oss över saker som inte ens har inträffat än, spelar upp en film av ”word-case-scenarios”.

Vänd därför istället dessa stunder till att bli stunder där du samlar positiv kraft och energi. Låt tiden i badrummet med din hårfön, skäggtrimmer eller hårklippare vara tid för dig – tid där du mediterar genom att du bara fokuserar på det du gör för stunden. Genom att vi lär oss att vara fullständigt fokuserade på den uppgift vi utför, som att verkligen följa håret när vi fönar det eller omsorgsfullt känna hur skäggtrimmern arbetar sig fram över skägget, så blir vi också mer närvarande i nuet och därmed mindre stresskänsliga. Prova nästa gång du är i badrummet!