Så fullföljer du dina nyårslöften
Januarimånad närmar sig, den första månaden på det nya året. Som ett oskrivet blad, ett oskrivet blad vi gärna vill starta på rätt sätt. Börja träna, äta hälsosammare. Bli mer strukturerade, och genomföra alla de där sakerna som hittills bara förblivit en trevlig dagdröm under 15-fikat.
Vi drömmer, vill så mycket. Och under de sista dagarna i december sammanfattar vi hastigt våra mål. Ett nyår utan nyårslöften, det går ju bara inte. Nu ska det hända tänker vi. Bara jag skriver ner det, då har jag ju en plan. Men hur går man egentligen från plan till verkligt genomförande?
-
Konkretisera
Det viktigaste man kan göra när man sätter upp mål är att konkretisera. Det innebär helt enkelt att man försöker vara så konkret som möjligt, genom att undvika luddiga mål såsom att ”bli hälsosammare”. För vad innebär egentligen det? Eller snarare, vad vill du att det ska innebära för dig? Kanske vill du koncentrera intaget av sötsaker till max en gång per vecka, eller slopa kaffedrickandet?
Genom att du sätter upp konkreta mål så tydliggör du förändringarna för dig själv, vilket gör dem enklare att påbörja (och också att fullfölja).
-
Actionplan
När du har konkretiserat dina mål, är det också dags att upprätta en actionplan. Låt säga att ditt mål för året är att bli mer ekonomisk (diffust) och att ett konkret mål är att spara 300 kronor per månad.
Vad kan du då göra för att lyckas med detta? Kanske kan du slopa frisörbesöken och satsa på en hårklippare istället? Poängen med det hela är att följa upp det konkreta målet med en plan som också är lätt att följa.
-
Bli bekväm med att vara obekväm
Det sägs att människan i grund och botten är lat, så till vida att vi gärna utför saker på rutin eftersom vår hjärna föredrar att ta den enkla, inlärda vägen. Knepet är därför att överkomma den här tröskeln (som egentligen bara är en biologiskt nedärvd reaktion) och utöva vanan tills dess att den blir den nya, invanda rutinen. För att göra detta måste vi hela tiden öva oss på att gå utanför vår komfortzon, och göra det obekväma till något bekvämt. Ett smart sätt att träna hjärnan på att bli van vid ovana saker är att försöka göra så många ovana saker som möjligt i vardagen.
Locka håret med din plattång istället för att platta det, använd din skäggtrimmer med vänsterhanden istället för den högra eller gå medvetet en omväg till mataffären. Dessa saker behöver inte vara kopplade till dina mål, men genom att successivt förändra mindre vardagsrutiner så blir du också bekväm med att vara obekväm, vilket även gynnar förverkligandet av dina andra mål.