Quick-fix för ett slitet hår – redo för fest

Fredag eftermiddag. Förtvivlat drar du handen genom ditt hår, det är verkligen slitet. Under veckan har du envist satt upp det i en stram knut för att slippa ha håret hängandes i ansiktet, men det har sannerligen också straffat sig nu. Ledsna hårtestar letar sig fram kring ansiktet, det ser kluvet och trist ut. ”Den enda boten mot kluvet hår är att klippa det” brukar det slagfärdiga mantrat låta från frisörer som glatt vill rekrytera nya kunder. Men du har inte tid med en klippning, för du ska på en tillställning ikväll och behöver definitivt en quick-fix. Någonting som gör att man får illusionen av att håret är välvårdat, även om det kanske bara kamouflerar de kluvna hårtopparna för stunden. Men hur går man då tillväga? Det finns faktiskt olika sista-minuten knep som räddar det slitna håret och som skapar looken av det där välvårdade svallet för stunden.

Steg 1

Ett slitet hår är i behov av fukt. Börja därför med att schamponera håret grundligt och applicera därefter en riktigt djupverkande hårinpackning. Ekar badrumsskåpet tomt kan du lätt komponera en egen hårinpackning med hjälp att mosa ett par avokados (som är fett och därmed återfuktande) med en liten klick honung. Låt därefter hårinpackningen verka minst 30 minuter. Skölj sedan ur håret ordentligt och avsluta med ett balsam i topparna. Balsam seglar igen topparna vilket får dem att se mindre kluvna ut, det vill säga en slags fuskmetod som fungerar temporärt istället för att ta till saxen.

Steg 2

Många menar på att hårfönar och plattänger är det största hotet mot redan skadat hår, eftersom värme sliter ytterligare på håret. Applicera därför ett värmeskydd i håret och fördela det jämnt över längderna.

Steg 3

Nu till torkningen. Ett skadat hår har lätt att se frissigt och matt ut, och tro det eller ej så kan din plattång vara din bästa vän vid en sådan här quick-fix. En plattång skapar nämligen glans i håret, så försök att låta håret självtorka alternativt bara blåsa till det sista och tag sedan fram din plattång. Innan du börjar platta håret kan du med fördel applicera ett serum i topparna som ytterligare förseglar dem vilket ger dem ett hälsosammare utseende. Platta därefter håret sektion för sektion och undvik att stanna upp med plattången på ett ställe för att undkomma att du bränner håret. Dra således plattången raskt genom varje sektion/hårslinga.

Steg 4

Avsluta med att applicera en glansspray på en armlängds avstånd som tvingar bort den där sista eventuella matta looken. Knepet ligger således i att fuktbomba håret och att med hjälp av värmen från din plattång försegla hårtopparna och åstadkomma glans. Det skapar illusionen av ett friskare hår för stunden.