Lockigt och vågigt hår med plattång

Som namnet säger så är en plattång något som oftast används för att ge rakt hår. Men den som är lite mer insatt vet att det inte är sant. En plattång kan användas till mer än att bara göra lockigt eller krulligt hår rakt. Det kräver dock att den som använder plattången vet lite mer om hur man ska använda den och hur den fungerar. Om du använder en plattång på rätt sätt så kan du på ett enkelt sätt förvandla ditt raka hår till ett lockigt. Det finns flera anledningar till att använda en plattång istället för en locktång, först och främst om du inte vill ha ett så lockigt hår som en locktång ger dig, utan snarare ett lite vågigt.

Rätt handtag

Rätt handtag betyder inte att du behöver ett speciellt handtag för att skaffa fint vågigt, eller till och med lockigt hår, med en plattång. För att skaffa dig lockigt hår med en plattång gör du nästan precis som du tror: Fäster locktången nära roten i ditt hår och i stället för att dra rakt ut så snurrar du locktången ett halvt varv vilket gör håret lockigt.

För att göra håret vågigt krävs ett lite mer avancerat handgrepp, men ändå rätt så självklart. Till att börja med ska håret vara rakt och kammat. Sätt sedan plattången nära hårets rot. När du sedan drar ut den så vicka den långsamt fram och tillbaka 180 grader, och du kommer att få ett fint vågigt hår. Detta är inte alls speciellt svårt utan känns tvärtom fullt naturligt när du gör det själv.

Hur pass vågigt du vill ha ditt hår avgör du själv genom hur snabbt du vrider locktången när du drar den ut. Snabbare vridning ger mer vågigt hår, långsam vridning mindre. Det här kan ta några gånger innan du helt behärskar det, men när du gör det kan du med en plattång få väldigt fint vågigt hår.

Inte vått hår

En viktig sak att påpeka när det gäller användandet av plattång, eller för den delen locktång, är att håret ska vara torrt. Att använda en plattång eller locktång på fuktigt hår, hur lite fukt det än kan vara, är en mycket dålig idé. Det sliter mycket på håret. Torka håret lätt med en handduk och använd sedan en hårtork för att få håret nästan helt torrt. Bäst resultat med en plattång uppnås när håret är nästan helt torrt. Det sliter också minst på håret.

Plattångens kvalitet

Det finns många plattänger att välja mellan. Det är här viktigt att du väljer en plattång som kan reglera temperaturen väl. Vi har alla olika hår och det gör att en del av oss behöver en varmare plattång än andra. Men för att avgöra vad som passar krävs att vi kan justera värmeinställningen i hög grad. Det är bäst att prova med låg värme, för att sedan successivt öka tills vi hittar den nivå som passar. Att dra en plattång genom håret är också något som genererar statisk elektricitet. Se till att köpa en plattång som minimerar detta, eftersom det kan ställa till med stora problem.