Löshår och locktång

Löshår är något som många använder – fler än du säkert anar. Kanske är du en av dem? Men det finns en stor mängd olika frågor vad gäller löshår och locktänger, plattänger och hårfönar. Kan man använda dessa på sitt löshår eller inte? Svaret där är att det beror helt på vilken sorts löshår det handlar om. Dels så finns det antingen syntetiskt löshår, eller löshår gjort på hår från riktiga människor, och dels så fäst löshår på lite olika vis. I allra bästa fall kan du göra precis samma saker med ditt löshår som du gör med ditt riktiga hår, medan det i sämsta fall är precis tvärtom. Löshåret är som det är, och tänk inte ens tanken på att försöka locka det.

Syntethår

Syntethår kan tillverkas på en del olika sätt, men som regel går det inte att använda locktång eller plattång på det. Tvärtom, det kommer att förstöra de flesta syntetiska hårförlängningar fullständigt. Syntethår tillverkat av kanekalon däremot sägs kunna klara behandling av locktång eller plattång, men det är definitivt på gränsen och de temperaturer som används får inte vara för höga. Det finns dessutom de som helt hävdar att kanekalon inte klarar av behandling med locktång.

Här bör det också tilläggas att syntethår i Sverige inte längre är speciellt populärt, utan de allra flesta föredrar löshår gjort på riktigt människohår, helt enkelt för att det ser bättre ut. Men om du använder löshår av syntetmaterial helt enkelt för att prova på så rekommenderar vi dig att helst inte använda locktång eller plattång på det.

Riktigt människohår

Löshår tillverkat av riktigt människohår kan du använda plattång eller locktång på. Det är egentligen rätt så självklart, eftersom det har samma egenskaper som riktigt hår. Det gäller dock att hålla reda på de olika hårtyper som är vanliga: nordiskt hår, sydeuropeiskt hår och asiatiskt hår. Dessa har delvis olika egenskaper, och kan därför reagera lite olika på lockning och plattning.

Men även om löshår tillverkat av riktigt människohår tål att du använder locktången eller plattången på det så ska du komma ihåg att det förkortar löshårets livslängd. Ditt riktiga hår växer ju och ersätts gradvis, vilket inte löshåret gör. Därmed inte sagt att du inte ska prova på att locka ditt löshår om du känner för att prova på lockigt hår. Var bara lite extra försiktig och varsam för att försöka bevara löshårets livslängd.

Fästmetod

Löshår kan fästas i håret på lite olika sätt, en del tillfälliga och andra permanenta. De vanliga metoder som används i Sverige idag, som clip on, nail hair och tejp, kan användas tillsammans med locktång, även om du givetvis ska vara lite försiktigare än vanligt. Nail hair och tejp är permanenta sätt att fästa löshåret på, medan clip on är hårförlängning som du kan ta bort när du vill, vilket gör att den passar dig som tycker om att byta frisyr titt som tätt. Men även om alla fästmetoderna kan användas tillsammans med locktång eller plattång så är det bäst om du begränsar användandet. Platt/locktång, liksom hårfärgning, är något som förkortar ditt löshårs livslängd avsevärt om det görs för ofta.