Kliande hår och hårbotten

Håret är en del av dig och en kliande och irriterad hårbotten kan verkligen förstöra dagen. Det finns väldigt många olika orsaker till klåda och vi ska försöka hjälpa dig att motverka och förhoppningsvis förebygga kliande hårbotten.


Orsakerna till en irriterad hårbotten kan bero på bland annat:

  • Mjälleksem eller vanligt mjäll.
  • Allergisk reaktion på något eller någon produkt eller någon form av kontakteksem. 
  • Stress eller andra hudsjukdomar. 
  • Löss eller svamp. 
  • Psoriasis i hårbotten. 

Dåliga hårstylingprodukter

En del produkter har en tendens att vara svåra att tvätta ur håret. Det är viktigt att köpa en produkt som är vattenlöslig. För många lägger sig hårprodukten sig i håret och irriterar hårbotten under en längre period. Ett tips är att försöka massera ur produkten ur håret när du duschar och använda schampo två gånger.

Mössa och keps.

Många av oss använder mössa under vinterhalvåret. Problemet med att konstant ha något på huvudet är att svett och fukt blandas med produkten du har i håret. Lösningen är enkel. Försök låta din skalp andas så ofta som möjligt. Då ger du din hårbotten störst möjlighet att återhämta sig.

Använd dig av bra produkter 

Den viktigaste faktorn är självklart att vara skonsam mot sitt hår och använda sig av så bra produkter som möjligt för att öka chanserna till en framtid utan irriterad hårbotten.