Inte bara för skägget och håret på huvudet

Hårtrimmers och skäggtrimmers används av många människor runtom i vårt avlånga land – kanske också av dig? Deras användningsområden är också väldigt självklara och framgår redan av namnen. En skäggtrimmer är till för att trimma skägget med, medan en hårtrimmer är tänkt för håret där uppe på skallen. Men man ska aldrig lita för mycket på vad namnet säger om en produkt – de oftast har fler användningsområden än så. Detta gäller då givetvis också trimmers av alla de slag. En skäggtrimmer, till exempel, kan användas till annat än bara att raka av sig skägget med. En del av dessa användningsområden är rätt så självklara, medan andra är mer tveksamma och behöver en annan sorts utrustning.

”Generande” hårväxt

Det här är då givetvis det mest uppenbara användningsområdet för trimmers av alla de slag. Men exakt vad som avses med generande hårväxt är givetvis personligt. En del kanske tycker att nästan all hårväxt på kroppen är generande, medan andra inte bryr sig alls. Om du tillhör den sistnämnda gruppen, så har du givetvis inga problem med generande hårväxt. Vi andra däremot undrar då i stället stilla hur pass väl en skäggtrimmer eller hårtrimmer fungerar för att exempelvis raka armhålor, bröst eller mage. Och jodå, det ska inte behöva vara några större problem. Det finns trimmers som är speciellt framtagna för att användas på kroppsbehåring, men det ska inte vara nödvändigt om man har en högkvalitativ trimmer.

Det är dock viktigt att du är noggrann när man rakar bort kroppsbehåring med en trimmer. Till att börja med tvättar och rengör du det område som du ska använda trimmern på (och torkar dig ordentligt). Men det viktigaste är efterbehandlingen. Risken är annars att huden blir irriterad och börjar klia. Det undviks genom att du efter utförd rakning applicerar någon form av hudkräm. Men det gäller i princip oavsett vilken metod du använder dig av för att avlägsna kroppshåret (i själva verket är risken för irritation större om du använder dig av en rakhyvel, exempelvis). Det är också viktigt att du fortsätter att vårda det rakade området lite mer noggrant än vanligt.

Till hunden?

En och annan kan kanske undra om en skäggtrimmer kan användas till husdjur också. Det finns ju speciella trimmers för hundar, men går det kanske att spara in en slant genom att helt sonika använda skäggtrimmern i stället? Det korta svaret på den frågan är helt enkelt nej! Det längre svaret är att det är en dum idé. Trimmers för hundar är kraftfullare än människo-trimmers, och en skägg- eller hårtrimmer kommer inte att fungera bra på en hund. Det är definitivt något som vi avråder från, och dessutom: din hund förtjänar en egen trimmer, även om det kan komma att kosta någon tusenlapp extra. Förutom att en skäggtrimmer inte kommer att passa för hunden, så kommer den att slitas rejält om någon, mot bättre vetande, skulle få för sig att prova.

Annat?

Kroppsbehåring och husdjur är nog de två huvudsakliga alternativa användningsområdena för skägg- och hårtrimmers de flesta tänker på. Det ena fungerar, det andra inte. Men nu undrar vi: har du själv några tankar och idéer om vad en trimmer kan användas till, som den inte är ”tänkt” för? Eller har du utfört några experiment som du vill dela med dig av, både lyckade och misslyckade? Vi är många som är intresserade; dela med dig av dina erfarenheter!