Att välja & använda plattång

Hur svårt kan det egentligen vara att använda en plattång? Och hur svårt kan det vara att välja just rätt plattång? Om man ska döma av internet så är detta ett hett (inget skämt!) diskussionsämne. Eftersom plattänger är något som vi säljer så är det då givetvis viktigt för oss att informera om plattänger, vad du bör tänka på när du ska köpa en och hur du sedan använder den. Självklart vet vi att ni alla inte har samma typ av hår, vilket ju är anledningen till att vi inte bara säljer en plattång utan flera. Därför kommer våra råd och tips att bli lite generella, men vi hoppas ändå att ni känner att ni vet lite mer efter att ha läst den här texten, än ni visste innan.

Keramisk eller inte?

En del plattänger marknadsförs med att de är keramiska. Men vad innebär egentligen det? För dig som kund är den första skillnaden du kommer att notera att keramisk verkar betyda ”kostar flera hundralappar extra”. Och det är sant, keramiska plattänger är dyrare. Men är de då så pass mycket bättre att det är värt att betala extra för dem? Svaret är – kanske! Det beror helt och hållet på hur stora krav du ställer på en plattång. Keramiska plattänger har några fördelar, där den största är att värmen blir väldigt jämnt fördelad över plattorna. För andra plattänger kan det variera lite. Den skillnad det gör är kanske inte gigantisk, men om du använder en plattång ofta gäller ordspråket att många bäckar små blir till slitet hår.

Storlek

Plattänger är olika breda och det finns det orsaker till. Om du i huvudsak ska använda en plattång för att göra ditt hår rakt så är bredare plattor att föredra. Det kommer att ta mindre tid, helt enkelt! Men bredare plattor gör det också lite svårare att använda plattången för att styla håret, och då är det en fördel med lite smalare plattor. Om inte skillnaden i bredd är enorm, så är skillnaden dock inte så överdrivet stor. Vad gäller längden så är det inte så viktigt att den är lång, snarare tvärtom. Det är inte bra att ha för mycket hår i locktången, utan du bör ta lite i taget.

Rör dig hela tiden!

Ett misstag, som kan få ödesdigra konsekvenser, är att hålla plattången stilla. Det kan kanske verka logiskt: håller man plattången stilla så måste väl håret bli rakt? Kanske det, men locktänger är inte tänkta att användas på det sättet, och för mycket värme är inte bra för håret. Det gäller därför att hålla plattången i rörelse mest hela tiden, så att inga delar av ditt hår blir alltför utsatt.

Håret ska vara torrt

Använd inte plattången som ett sätt att torka håret. Även om det kan verka lite fiffigt med en två-i-ett-lösning, där du både torkar ditt hår och samtidigt gör det rakt, så skadar det håret mycket. Håret ska vara helt torrt innan du använder en plattång, för att minimera förslitningsskador.

Värme

De flesta plattänger kan ställes in i olika värmelägen. Eftersom vi redan påpekat att värme kan vara skadligt för håret om du är oförsiktig, så gäller här att det är bäst att använda så låg temperatur som möjligt. Hur pass varm plattången behöver vara beror på ditt hårs egenskaper, så du kommer att behöva experimentera dig fram.

Det finns mycket mer att säga om plattänger, och vi får säkert anledning att återkomma, med mer avancerade tekniker. Men det här är grundläggande information, tänkt för dig som inte tidigare använt plattänger så mycket.