Att använda en hårtrimmer

En hårtrimmer är i teorin ett enkelt sätt att klippa sig på. Men ändå verkar det som om många är lite tveksamma till att skaffa sig en. Om du tittar runt lite på nätet så kommer du snabbat att upptäcka att det finns många som frågar kring hårtrimmers – kanske frågor som du själv har – speciellt vad gäller längd och hur man använder dem bäst. Ibland blir svaret på frågan ”hur klipper man sig bäst med en hårtrimmer?” att det är enklast att prova sig fram till den metod som passar bäst. Det är då inte konstigt om du och många andra tvekar – om målet inte är en helt kal hjässa så är håret knappast något du vill experimentera i. Att gå omkring med keps eller mössa i väntan på att det ska växa ut så att det ser bra ut igen är inte speciellt roligt.

Längden

Hårtrimmers kan ofta ställas in på lite olika längder. Ibland krävs det att man byter ut huvudet på trimmern för att ändra längd. Men om du inte vill ha samma längd på allt hår (det ser sällan bra ut om du inte vill raka rent helt), så kommer du att behöva variera längden på håret. Hur långt hår du kan ställa in en trimmer på varierar från märke till märke. Upp till 2,5 centimeter är inte svårt att hitta, och det finns de som kan ställas in på mer än så. Men om du vill ha kvar 2,5 centimeter hår efter att ha kört med trimmern så betyder det inte att du vill ha allt hår så långt. Efter att du kört med trimmer och fått ner håret till 2,5 centimeter (eller vad det är du vill ha), så får du snyggast resultat av att sedan köra trimmern på kortare längd i nacken och på sidorna.

Sättet som klipplängden varieras på är med en distanskam; dessa kan du sedan ställa in på olika klipplängder. Ibland medföljer dessa när du köper trimmern, men ibland måste du köpa dem separat som tillbehör. Dessa kostar dock inte så mycket, utan priset ligger vanligtvis under en hundralapp. En distanskam är i princip ett krav för att du ska kunna använda en hårtrimmer med lyckat resultat, förutsatt att ditt mål inte är en helt kal hjässa.

Trimningen

Att sedan klippa ditt hår med en trimmer är, faktiskt, barnsligt enkelt. Förutsatt att du har en välvårdad och bra trimmer, förstås. Det krävs att skärhuvudet är vasst och bra för att resultatet ska bli perfekt, så kom ihåg att rengöra och vårda din hårtrimmer efter varje användningstillfälle. Hårtrimmern ska helst av allt vara av frisörskvalitet, vilket kommer att bli lite dyrare. Men, å andra sidan, en sådan hårtrimmer är gjord för att hålla, och du kommer att kunna använda den konstant utan risk för att den ska slitas. Samtidigt så är själva kvalitén på trimmern (och därmed skärhuvudet) så bra att det blir ännu enklare att trimma håret till rätt längd.

Det är enkelt!

För att sammanfatta: om du väljer en bra hårtrimmer och har tillhörande distanskammar så kommer du inte att ha några som helst problem med att klippa dig med den. Det är givetvis lite annorlunda mot att klippa sig med sax och kam, men betydligt enklare att få till bra. Givetvis är det en fördel om du kan få någon annan att göra det åt dig, men även att klippa sig själv med trimmer är lätt.