Den klassiska rakningen – med rakkniv
På många sätt så borde egentligen rakkniven vara helt passé. För är inte en rakhyvel betydligt enklare att använda, och mer praktisk? För att inte tala om rakapparater och skäggtrimmers! Men ändå: trots att rakknivar är lite mer komplicerade och svåra att använda så är vi många som tycker att det är det enda riktiga sättet att raka sig på. Rakning med rakkniv är i det närmaste en konstart. Men låt inte det skrämma dig. Om du rakar dig, så kan du med största säkerhet lära dig att hantera en rakkniv. Tänk sedan på hur du kan skryta lite med det, ”jag rakar mig med riktig rakkniv”.
Men huvudskälet till att du borde prova på rakkniv är naturligtvis inte rätten att skryta. Det är för att resultatet blir så bra. Fråga någon som har testat att rakas med rakkniv någon gång. De kommer alla att säga att resultatet var långt över förväntan, och huden blev otroligt len. Men – och det är ett viktigt men – det krävs då att rakningen utförs på rätt sätt. Det kommer att ta lite längre tid än andra sätt att raka sig på, men det kommer det att vara värt.
Förberedelser
För att du ska kunna raka dig perfekt med rakkniv krävs det att du inte slarvar med förberedelserna, och för att lyckas med dessa behöver du bästa möjliga tillbehör. Det gäller då först och främst valet av rakborste. Där krävs en riktig rakborste med grävlingshår, det finns i princip inga alternativ som kommer i närheten. Med den rakborsten kommer du sedan att arbeta in raktvålen i skägget. Du tar varmt vatten (som dock inte får vara för varmt) och blandar det med raktvålen. Det är också viktigt i det här steget att värma upp rakborsten, vilket du gör genom att låta den ligga i det varma vattnet ett tag.
Sedan använder du rakborsten för att riktigt arbeta in det i skägget så att du får ett fint lödder. Var metodisk och slarva inte utan försäkra dig om att alla skäggstrån har löddrats in ordentligt. Det kommer att göra det mycket enklare för dig när du sedan rakar dig.
Själva rakningen
När du sedan ska raka dig så finns det en grundregel du bör hålla dig till, för att undvika att du skär dig: ta inte i för mycket! Pressa inte rakkniven hårt mot huden. Går det går trögt någonstans i ansiktet, så kom ihåg att det är en kniv du trakterar, och inte en hyvel. Var försiktig. Men ta nu inte detta som en varning som gör dig osäker. Ett litet skärsår eller två första gången du rakar dig med kniv är nästan oundvikligt. Men de är inte värre än småsår som kan uppstå med hyvel.
Rakningen gör du sedan medhårs, och här gäller det att hitta rätt vinkel så att kniven verkligen tar. Detta kan ta lite övning innan du får in rätta knycken. Det hjälper om du på olika sätt ”sträcker ut” huden i ansiktet, så du får ett jämnt och rakt underlag att raka mot. Använd långsamma försiktiga rörelser och dela in rakningen i mindre områden som du tar ett i taget (att börja med polisongerna är bäst). Sedan, efter att du rakat dig medhårs så är det dags att raka dig en andra gång; denna gång mothårs. Du kommer nu att behöva löddra in dig igen, men annars rakar du dig på i princip samma sätt fast tvärtom.
Tålamod!
Det är extremt viktigt att du har tålamod när du första gången provar på att raka dig med rakkniv. Gör det också när du har tid tillgänglig. Det kan mycket väl ta upp till en timme första gången, innan du fått in den rätta knycken. Men vad du än gör: stressa inte! Det är då olyckor kan inträffa. Låt det ta den tid det tar, och kom ihåg: efter några rakningar kommer det hela att gå som en dans. Med lite erfarenhet så kan du få ner den tid det tar till en kvart eller så. Alltså inte nämnvärt längre än med hyvel, och med ett förkrossande mycket bättre resultat. Det är det som gör att det är värt den tid det tar att lära sig raka med kniv: en osannolikt bra rakning varje gång, och ett liv med hud len som en barnrumpa.