Håll din trimmer i gott skick!

Även om en sax eller rakkniv eller annat hårvårdsredskap är av absolut högsta klass så betyder det inte att du inte måste vårda den. Det är snarare tvärtom: om du köpt en dyr sax i frisörskvalitet så vill du väl att den ska vara i toppskick så länge som möjligt, med tanke på priset? Samma sak med en hårtrimmer eller skäggtrimmer. Det faktum att de, även utan vård och rengöring, kommer fungera bra betydligt längre än de billigare alternativen är egentligen inte intressant. Hårstrån kommer att vara kvar i skäggtrimmern eller hårklipparen om du inte tar hand om den efter användning. Den som klagar över att det kostar pengar missar poängen: redskapen fungerar bättre, och får längre livstid. Det är, som vi redan påpekat, ingen större mening med att lägga ner dyra pengar på den bästa skäggtrimmern om den genom vanskötsel redan efter ett par år bara är lite bättre än genomsnittstrimmern.

Tryckluft

Om du tillhör den delen av Sveriges befolkning som rakar sig så vet du hur svårt det kan vara att hålla redskapen rena från små hår. Det kvittar om det rör sig om rakblad, rakapparat eller skäggtrimmer. Efter användning så dröjer sig resterna av en mängd små skäggstrån kvar på och mellan bladen. Dessa är nästan omöjliga att få bort. Men att få bort dem är ack så viktigt, för att öka livslängden. Den överlägset bästa lösningen är att använda sig av tryckluft på burk. Tryckluft kommer att på bara ett par ögonblick få bort vartenda litet skäggstrå från din skäggtrimmer eller rakapparat, och är en mycket bra investering.

Här kan det även vara på sin plats att påpeka att tryckluft på burk kan användas till annat än att göra rent skäggtrimmers och rakapparater. Speciellt laptops blir lätt dammiga invändigt, vilket försämrar fläktens effekt. Att då och då blåsa rent laptopen med tryckluft förlänger livslängden på den betydligt, och gör att den inte blir lika varm.

Inoljning

Både skägg- och hårtrimmers och rakapparater tjänar på att oljas in med jämna mellanrum; speciellt då trimmers, som ju är lite dyrare grejer. Nyttan som en inoljning gör är att den ser till att de rörliga delarna – bladen – kan röra sig bättre och enklare. Förslitningen blir helt enkelt mindre, samtidigt som rakapparat och trimmer arbetar bättre. Hur ofta som dessa behöver oljas in beror helt enkelt på hur ofta de används, precis som med tryckluft. Att olja in en trimmer efter varje användningstillfälle är definitivt ingen nackdel. Men det är definitivt mer än vad som rimligtvis krävs. Om du oljar in den efter vartannat användningsområde så räcker det gott och väl. Ett par tre gånger i månaden kan vara en bra tumregel (om du inte använder den väldigt ofta).

Extrakostnad?

Varken tryckluft på burk eller olja är gratis, och det är fullt förståeligt om du knorrar lite över att behöva betala en massa extra för det. Men det är viktigt att inte låta snålheten bedra visheten; genom att förlänga livslängden på trimmer eller rakapparat så sparar du in pengar. Att sedan upplevelsen av att använda maskinerna förblir i toppklass är bara grädde på moset.