Hur man fönar håret som ett proffs

Det är svårt att föna håret, men trots det är vi många som försöker ändå, med inte alltid helt lyckat resultat. Att vi ändå försöker beror självklart på att när det lyckas så blir håret helt fantastiskt. Grunden för ett lyckat resultat är att ge det tid. Bra hårföning är helt enkelt något som man måste låta ta den tid det tar, annars kan man lika gärna låta bli, för att uttrycka det bryskt. Men det krävs också att man vet vad man gör, samt använder sig av bra hårprodukter och redskap. Vad som är rätt skiljer sig dock en del beroende på vilken typ av hår man har. Tunt hår har inte riktigt samma egenskaper som tjockt hår, till exempel.

Föning av hår innehåller flera steg, och det är viktigt att inte slarva med något av dem. Hårföning är något som om det inte utförs korrekt kan skada håret, och vem vill väl det?

Tvätta och torka håret

Kanske låter det som en självklarhet, och kanske är det också det. Men det handlar inte bara om att tvätta håret, utan att göra det på ett bra sätt, och använda sig av bra schampo och balsam. Kom dock ihåg att inte använda för mycket balsam, utan använd det med måtta. Sedan ska det schampo och den balsam du använder vara av typen som hjälper till att ge håret volym. Efter att du tvättat håret, så torka det lätt med en handduk. Använd även handduken med måtta, och låt håret torka av sig själv, tills det är lite mer än ”halvtorrt”. Kraftigt användande av handduk är definitivt inte nyttigt för håret. Var varsam!

Föna försiktigt

Varmluften från en hårfön riskerar att skada håret om man inte är försiktig. Trots det ska du börja föna håret på högsta möjliga temperatur. Men innan du börjar använda hårfönen, så dela upp håret i olika delar med hjälp av hårklämmor och föna dem en och en, och gör det grundligt. Det är just här många slarvar, men det är också här det avgörs hur slutresultatet kommer att bli. Föna lugnt och metodiskt, utan att stressa. Se till att du kommer att ha tillräckligt med tid för att föna klart håret på ett bra sätt. Huruvida man ska börja i pannan eller nacken råder det delade åsikter om, men det är tveksamt om det gör så stor skillnad. Prova båda, och välj det sätt som passar dig bäst.

Använd dig av en rund borste för att hålla i håret när du fönar det, och försäkra dig om att du utför arbetet från rot till topp. Ta god tid på dig. När håret är nästan torrt, så avsluta med att blåsa det på lägsta temperaturen (beroende på hårtyp så kan detta vara onödigt, prova dig fram för att se vad som fungerar för just dig).

Öva!

”Lättare sagt än gjort” finns det ju något som heter och det är ju helt sant. Även om man kan läsa sig till hur man ska göra någonting, så ska det ju också omsättas i praktiken. Ingen lyckas perfekt första gången, och det gäller alltså att öva, och lära sig av sina misstag. Till slut kommer även du att kunna föna ditt hår som ett proffs.