Håll rent i badrumsskåpet

Badrummet, en riktig bakteriehärd om man inte håller fräscht. Tänker du ofta på att göra rent dina skönhetsprodukter eller skönhetsverktyg? Om inte, kanske det är dags att tänka om.

Rengöring av makeupborstar

Hur ofta rengör du dina sminkborstar? Om svaret inte är minst en gång per vecka, så finns det definitivt utrymme för förbättring här. Rent logiskt är det enkelt att tänka sig att det samlas en mängs smuts, föroreningar och bakterier i ansiktet under dagen – och hur fräsch är då egentligen din puderborste när du klockan 15:00 bättrar på makeupen?

Ha därför som grundregel att rengöra dina makeupborstar minst en gång per vecka, och de som du har närmast huden för underlag (concealer och foundation) kan du med fördel rengöra varannan dag. Syntetborstar kan du rengöra med diskmedel och låta torka, varav borstar med äkta hår helst bör tvättas med schampo.

Förvaring och rengöring av din plattång och hårfön

Grundregeln nummer ett vad gäller din hårfön och plattång är att inte vira sladden runt skönhetsverktyget, eftersom produkten då kan riskera att skadas.

Tänker du också på att rengöra din plattång med jämna mellanrum? Rester från stylingprodukter och värmeskydd etsar sig lätt fast, värm därför upp din plattång någon gång per månad och låt den svalna något innan du rengör med fönsterputs och hushållspapper. Skrapa sedan försiktigt bort eventuella rester som kvarstår med ett rakblad eller en kniv.

Din hårfön är det också viktigt att du tar hand om. Visste du att du ofta kan lyfta av ”filtret” som är baktill på din hårfön? Det är nämligen lätt att det samlas damm och hårrester där, så prova att lyfta bort det och rensa hårfönen då och då. På så sätt minskar du risken för att din hårfön går sönder eller blir överhettad.

Kolla utgångsdatumet

Glöm inte heller att kolla utgångsdatumet på dina produkter. I de flesta fall finns det ett bäst-före-datum på alla skönhetsprodukter, många gånger är det 12 månader vid bruten förpackning. Lukta dock på dina produkter eller se om konsistensen har ändrats för att säkerställa att produkten fortfarande är okej. Särskilt känsliga är flytande produkter och krämer, dessa bör helst förbrukas inom 6-10 månader.

Kvalitet före kvantitet

En annan god regel vad gäller badrumsskåpet är att hålla det hyfsat tight. Investera bara i produkter som du verkligen använder, och skippa att köpa saker bara för att det är på extrapris. Då blir det också lättare att hålla efter det du använder, och risken för utgångna produkter i badrumsskåpet minimeras.