Frisyr med hårtrimmer?

Om du hör ordet ”hårtrimmer” så är chansen stor att du tänker på korta snaggade frisyrer, frisyrer som inte är så avancerade och väldigt lätta att underhålla. De flesta som skaffar sig en hårtrimmer gör det nog också med tanke på att de vill ha en enkel kort frisyr som de kan ta hand om själva, utan att behöva gå till frisör eller ta hjälp av någon närstående. Men du är faktiskt inte begränsad till snagg, med håret lika långt rakt över. Du kan, faktiskt, ordna fram frisyrer som är lite mer avancerade än så med en hårtrimmer. Visst, om du har axellångt hår så kanske en hårtrimmer inte är det mest effektiva sättet att klippa sig på. Men å andra sidan: om du gillar långt hår så är det en bra sax av frisörsalongskvalitet du ska ha, och inte en hårtrimmer.

Ta hjälp av någon annan!

Att klippa sig själv med en hårtrimmer är enkelt. Så tillvida om man vill ha kort hår med jämn längd rakt över – snagg helt enkelt. Vill man ha lite mer varierad längd så är det en bra idé att ta hjälp av någon annan. Detta av två rätt så självklara skäl. För det första så kommer den som använder hårtrimmer på dig att ha mycket enklare att hålla trimmern i olika vinklar. Och för det andra så kommer den som klipper dig inte att behöva tänka ”spegelvänt”. Det sistnämnda är något som är väldigt, väldigt svårt att lära sig. Att se sig själv i en spegel och försöka föra händerna i rätt riktning kräver mycket koncentration. Då är det betydligt enklare att låta någon annan sköta det åt dig. Speciellt då om du vill ha en annan frisyr än kort snagg.

Använd sax – också

När du går och klipper dig hos en frisör, och ska ha en kort frisyr (men inte så pass kort att det kan kallas snagg), vad gör frisören då? Använder både sax och trimmer. De områden som ska vara riktigt kort, exempelvis på sidorna, använder frisören ofta en trimmer till, likaså för hår i nacken. Där håret ska vara längre så används i stället en sax. Det handlar helt enkelt om att välja rätt redskap vid klippningen, och du är ju, faktiskt, inte begränsad till antingen sax eller hårtrimmer. För bästa hemmaklippning ska du definitivt använda dig av bådadera (återigen, förutsatt att du vill ha en lite längre frisyr).

Använd olika distanskammar

Detta är ett lika enkelt som självklart trick – använd dig av olika distanskammar. En enkel frisyr som kan fås till på det här viset är att börja med längsta möjliga hårlängd, och sedan trimma hela håret på den längden. Sedan ändrar man gradvis till kortare distanskammar när man klipper håret där bak och på sidorna, för att det ska ”tona ut” på ett bra sätt. Detta är ett enkelt sätt att skaffa sig en frisyr på med hjälp av en hårtrimmer. Men ska du göra det själv så gäller det att vara mycket noggrann – kom ihåg, det är svårt att använda en hårtrimmer spegelvänt. Du kan med fördel låta någon annan göra det åt dig; det är inte speciellt svårt och resultatet blir lite roligare än en vanlig kort snagg.