Batteri eller sladd?

Både när det gäller hår- och skäggtrimmers finns det en viss sak man måste förhålla sig till: ska den trimmer man köper använda sig av batterier, eller ska den få ström från en sladd? Om du tror att svaret är självklart, en som du kan använda utan sladd, så behöver inte det nödvändigtvis vara den bästa lösningen, utan det kan hända att det faktiskt är vettigast att köpa en som kräver sladd i vägguttag vid användning. Eller, faktiskt, till och med ett tredje alternativ. För jodå, det finns faktiskt ett tredje alternativ att välja mellan, som nog måste sägas vara det bästa överlag (utom ur en synpunkt). Det kommer vi berätta om nedan.

För- och nackdelar med batteri och sladd

Den största fördelen med en batteridriven hår- eller skäggtrimmer är ganska så självklar: du får större rörelsefrihet när du använder den, något som kan vara nog så bekvämt. För det går inte att komma ifrån, en trimmer som kräver sladd är aningens lite obekvämare och jobbigare att använda. Men trimmer med sladd har också en viktig fördel: priset. De är generellt billigare, något som är en viktig faktor för många. Vad gäller rak- och klippförmågan så ska inte batteri eller sladd påverka nämnvärt, utan det är trimmerns övriga egenskaper som avgör det. Trimmer med sladd har också den fördelen att den inte behöver laddas innan du kan använda den. In i vägguttaget och kör bara. Att vänta på att vad som helst ska laddas för användning är nog något som vi alla kan bli oerhört irriterade på. Vilket då för oss in på det tredje alternativet, som vi nämnde ovan.

Det tredje alternativet

Det finns nämligen ”kombinationstrimmers”. Även om många batteridrivna trimmers fungerar som så att batteriet måste laddas upp innan användning, så finns det en del modeller som kan fungera både från batteriet och från eluttaget. Har du glömt att ladda den, så är det bara att leta reda på närmaste vägguttag och sätta igång. Hur sådana fungerar skiljer sig en del åt rent tekniskt, men det är den praktiska skillnaden som är den viktiga: du kommer inte att behöva vänta på att den laddas för att kunna använda den. Det bästa av två världar, helt enkelt. Men, som vi sade i inledningen: det finns en liten nackdel med dessa kombi-trimmers.

Nackdelen är både enkel och självklar: de kostar oftare lite mer än andra trimmers, även om det inte behöver vara med så särdeles mycket. Det är som med så mycket annan elektrisk utrustning: ju fler funktioner något har, desto dyrare är det också oftast. Och är det inte det så är risken stor att det handlar om något som kanske inte riktigt håller den kvalitet som du har rätt att kräva.

Men i slutändan är skillnaden mellan de tre alternativen inte så jättestor. I grund och botten är det en trimmers övriga egenskaper som bör avgöra vilken du väljer. Men om det är jämnt mellan två eller fler alternativ, så kan du gärna låta batteri, sladd eller kombi vara det som fäller utslagsrösten.