Vilken maskin är det jag egentligen behöver?

Skäggtrimmer eller hårtrimmer?

Skillnaderna mellan dessa apparater är inte så stora, oftast är det bara bredden på själva skärhuvudet som är skillnaden men det kan också skilja mellan hur kort maskinen kan klippa. Du som sköter om ett kortare skägg vet att detta kan vara en viktig fråga, precis som det kan vara en viktig fråga hur långt man kan klippa som längst utan att koppla på en kam på trimmern.

När det gäller de som klipper håret på huvudet så behöver dom en hårklippare och oftast inte en trimmer för skägg. Det finns två olika sätt för de som har kort eller inget hår på huvudet och det är just det som är skillnaden. Har du rakat huvud så vill du ha en hårtrimmer som klipper så kort som möjligt och då är man helt enkelt inne på det som vi kallas skäggtrimmer (men som går precis lika bra att använda på hela kroppen) som till exempel Moser Li+Pro MiniErmila Bella eller Moser Chromini Pro som alla klipper ända ner till 0,4 mm vilket är i stort sett samma sak som om du rakar med hyvel eller liknande. Nackdelen här är att dessa maskiner har ett något smalare skärhuvud vilket gör att du får köra maskinen ett par drag extra över huvudet men det handlar mest om vilken vana man har av maskiner sedan tidigare.

Om du däremot tillhör den andra sorten, den som inte rakar huvudet helt utan som håller håret snaggat eller extremt kort så finns det ett större antal hårtrimmer att välja bland. Beroende på om du vill ha en sladdlös hårtrimmer eller om det inte spelar någon roll så har vi klassikern Moser 1400 som i stort ser ut och fungerar på samma sätt som på 60-talet, en hårklippare som funnits på marknaden så länge kan bara vara riktigt bra!

En av fördelarna med hårtrimmer jämfört med skäggtrimmer är ju som sagt bredden på skärbladet, ju bredare det är desto färre drag över huvudet behövs för att få en jämn och fin klippning. Men bredare än 50 mm bör man undvika eftersom huvud är som jorden, något runt och därför behöver man inte bredare blad än så.

På en del av maskinerna kan du justera klipplängden mellan exempelvis 0,7-3 mm utan att behöva något påstickskam på maskinen, för dig som ofta klipper i dessa längder är det absolut att föredra en sådan maskin, exempelvis Moser Li + Pro eller Moser Chromestyle där båda är justerbara mellan just 0,7 och 3 mm. 

Som du förstår av detta inlägget så skall du inte hänga upp dig på om vi kallar maskinen för skäggtrimmer eller hårklippare, huvudsaken är att funktionen på maskinen är den du vill att den skall vara, annars spelar det ingen större roll vad den heter eller kallas.